• +382 67 59 03 03

  • Vojvode Mirka Petrovića Njegoša, Nikšić

U susret godišnjici od tragične smrti na pruzi: Osnovana Fondacija Marija Kotri

Četvrtak, 2. jun 2016. godine gradu pod Trebjesom donio je veliku tugu. Nikšić se tog kišnog dana oprostio od djevojčice za primjer, mlade umjetnice, odlične učenice, divne unuke, kćerke, sestre, drugarice.

Srce četranaestogidšnje Marije Kotri, učenice OŠ “Olga Golović”, tog dana u trenu je prestalo da kuca. Smrt na pruzi bila je strašna, tuga beskrajna, ali sjećanje na nju i na sve ono što je Marija bila i predstavljala nadjačale su bol zbog gubitka voljenog bića.

Bio je to momenat kada su njeni roditelji, Svetlana i Đorđije Kotri odlučili da “ožive” Mariju, zajedno sa njenim prijateljima i svima koji su je voljeli i poznavali.

Tako je u Tehnopolisu osnovana Fondacija koja nosi ime Marije Kotri.

Osnovna misija  biće bavljenje humanitarnim radom u čijem će fokusu biti talentovana djeca, kazao je Đorđije na osnivačkoj skupštini Fondacije.

“Bavićemo se humanitarnim radom, podrškom dječjeg stvaralaštva pošto je Marija voljela sve oblasti, što se tiče pisanja, crtanja, sviranja… Svi dobro znamo da je bila izvanredan đak, da je išla u muzičku školu i tu postigla izvanredne rezultate”, podsjetio je on.

Prema njegovim riječima, Fondacija će pokušati da se uhvati ukoštac i sa izazovima kada je bezbjednost u saobraćaju u pitanju.

“Svetlana i ja, kao roditelji, a tu je i naša porodica kao podrška, odlučili smo da osnujemo Fondaciju koja će biti posvećena našoj Mariji . Jedan od ciljeva Fondacije je stvaranje uslova za bolju bezbjednost djece u saobraćaju. U nekom prvom naletu bi razmišljali o bezbjednosti u saobraćaju što se tiče samog željezničkog saobraćaja. Vidjećemo sa lokalnom upravom, ali naša je želja da se postavi jedna tabla upozorenja na mjestu gdje je Marija nastradala, tako da se taj dio, na koji je ona ušla u posjed Željeznice, na neki način pokuša obezbijediti pošto i dan danas djeca tuda prelaze. Ovo je neki iskorak, koliko-toliko iskorak sa naše strane da se to pokuša obezbijediti da se opet ne bi desilo nešto slično”, objasnio je on. Na osnivačkoj skupštini odlučeno je da predsjednik Fondacije bude upravo Marijin otac Đorđije, dok će direktor biti njena majka, Svetlana Kotri. Takođe, izabran je i Upravni odbor, a, kako je Đorđije istakao, “u  njemu su se našle sve osobe koje su učestvovale u “kreiranju” Marije”.